Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Breaking News:

/Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - Αμφίδρομη η σχέση πολιτισμού και τουρισμού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Συνάντηση Δικτύου, με τίτλο «Εννέα Μουσεία, εννέα τόποι. Συνδέοντας τον Πολιτισμό με την Εκπαίδευση και το...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Συνάντηση Δικτύου, με τίτλο «Εννέα Μουσεία, εννέα τόποι. Συνδέοντας τον Πολιτισμό με την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό», που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.
Στη Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών, Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δήμων από τις εννέα περιοχές όπου λειτουργούν τα Μουσεία -Σουφλί, Δημητσάνα, Σπάρτη, Λέσβος, Βόλος, Τήνος, Στυμφαλία, Χίος, Ιωάννινα- καθώς και στελέχη του ΠΙΟΠ, αντάλλαξαν απόψεις, αναδεικνύοντας την αξία του πολιτισμού και της σύνδεσής του με νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός και η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση.
Στόχος της Συνάντησης ήταν ο συντονισμός κοινών δράσεων με πυλώνες τα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ αξιοποιώντας και προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κα. Σοφία Στάϊκου, στην ομιλία της τόνισε την αξία της εκπαίδευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πολιτισμός και τουρισμός έχουν μια αμφίδρομη σχέση. Ο πολιτισμός χρειάζεται την υποστήριξη του τουρισμού και την αυτοπεποίθηση που προσφέρει η εκπαίδευση. Και ο τουρισμός χρειάζεται τον πολιτισμό για να διαφοροποιηθεί και να αποκτήσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Σε αυτή τη σχέση παίζει καθοριστικό ρόλο η εκπαίδευση, δημιουργώντας εστίες μάθησης με άξονα τα Μουσεία και τις αφορμές που προκύπτουν από τη λειτουργία τους».
Στη συνάντηση μίλησαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος εξήρε το έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και τη συμβολή του Μουσείου Αργυροτεχνίας στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ συνεχάρη προσωπικά την κα. Στάϊκου για την προσφορά της στον τομέα του πολιτισμού.
Στη συνέχεια, η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες εξωστρέφειας της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κύριος Θωμάς Μπέγκας, μίλησε για τη σημασία των συνεργειών, εκτιμώντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι, μέσω του Δικτύου, να προκύψει στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Δήμων.
Χαιρετισμό απέστειλαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη. Στη συνάντηση παρέστησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος, καθώς και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τασούλας.
Η επόμενη Συνάντηση Δικτύου θα φιλοξενηθεί στον Δήμο Σπάρτης, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου, Ευάγγελου Βαλιώτη.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη συνάντηση, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας, η οποία, όπως είπε ήρθε στην καλύτερη χρονικά στιγμή.
«Ήρθε σε μια χρονική στιγμή που για πρώτη φορά, έχοντας έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό με στόχους και χρονοδιαγράμματα και πετυχαίνοντας υποδειγματική συνεργασία και συντονισμό όλοι οι τοπικοί φορείς και οι επαγγελματίες του τόπου, επενδύσαμε στον πολιτισμό και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, βλέποντας ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το Μουσείο ήρθε να συνεισφέρει ουσιαστικά ώστε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την τέχνη της Αργυροχοΐας, που συνδέθηκε με την πλούσια παράδοση των Ιωαννίνων και εδώ και χρόνια, εξαιτίας πολλών παραγόντων, φθίνει. Το πιστεύουμε. Η Αργυροχοΐα δεν συνδέεται μόνο με το παρελθόν. Μπορεί να συνδεθεί και με το μέλλον των Ιωαννίνων. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε πως χρειάζεται η κατάρτιση των νέων ανθρώπων στις σύγχρονες μεθόδους της Αργυροτεχνίας, για να «πετύχουμε σύγχρονο ποιοτικό προϊόν, απολύτως ανταγωνίσιμο και στο εξωτερικό», και αναφέρθηκε σε μια σχολή Αργυροτεχνίας υψηλού επιπέδου που θα αξιοποιεί τους εξαιρετικούς τεχνίτες που υπάρχουν από μια παράδοση αιώνων στα Γιάννενα.
«Επιτρέψτε μου κ. Στάικου να απευθύνω δημόσια αυτή την πρόκληση συνεργασίας και σε σας, γιατί έχετε δείξει ότι και θέλετε και μπορείτε να βοηθήσετε. Το αποδείξατε με το Μουσείο Αργυροτεχνίας, που έρχεται να προσθέσει ένα νέο πόλο έλξη στην Ακρόπολη του Κάστρου και μάλιστα χωρικά σε ένα τμήμα της που δεν είχε αναδειχθεί όπως το υπόλοιπο. Κι αφού εδώ στα Γιάννενα συμβαίνουν όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι και στο Σουφλί, στο Βόλο, στη Στυμφαλία, στη Δημητσάνα, στη Σπάρτη, στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στην Τήνο, συμβαίνουν παρόμοια πράγματα. Γιατί λοιπόν να μην εργαστούμε μαζί προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών; Η παρουσία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς είναι η ουσία που μας ενώνει και η εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια