«Απογειώνονται» φόροι περιουσίας. Πρόβλημα σε πολλά νησιά των Κυκλάδων λόγω αυξημένων αντικειμενικών αξιών


Mια παράξενη κατάσταση έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά ακινήτων. Σε ορισμένες περιοχές και σε κάποια από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν κατά κύματα να κάνουν μεταβιβάσεις ακινήτων,γονικές παροχές ή κληρονομιές και σε άλλες έχουν «παγώσει» τα πάντα. Υπάρχει και μια τρίτη κατάσταση, αυτή που αντικρίζει κανείς  σε συμβολαιογραφεία με ιδιοκτήτες να τρέχουν να «σπάσουν» την περιουσία τους και να την μοιράσουν.

Ο λόγος είναι η μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην περιουσία έπειτα από αξία άνω των 250 χιλ. ευρώ.
Όμως, αυτό που τονίζουν παράγοντες της αγοράς είναι το νέο τοπίο στους φόρους εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί:
Στο 37% των περιοχών, δηλαδή σε 3.792 ζώνες, οι νέες τιμές είναι αυξημένες σε σύγκριση με τις ισχύουσες
Στο 21%, δηλαδή σε 2.122 ζώνες, οι τιμές θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις ισχύουσες
Στο 42%, δηλαδή σε 4.302 ζώνες, οι τιμές έμειναν αμετάβλητες
Όπου είναι αμετάβλητες δεν θα υπάρξουν ανατροπές στους φόρους ακινήτων που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες. Εκεί όπου οι τιμές θα μειωθούν παρατηρείται το πάγωμα στις αγοραπωλησίες καθώς θα μπορεί κάποιος να κάνει μεταβίβαση τη νέα χρονιά με μικρότερη επιβάρυνση.
Στις περιοχές, όμως, όπου θα υπάρξουν αυξήσεις θα εκτοξευτούν και οι φόροι, γι’ αυτό και παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα. Οι ιδιοκτήτες τρέχουν να γράψουν στα παιδιά τους ή να πουλήσουν τώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκους φόρους. Τέτοιες περιοχές είναι το Κολωνάκι, η Μύκονος, η Σαντορίνη, ο Αγιος Νικόλαος Κρήτης, η Πάρος, άλλες τουριστικές περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν δραματικά. Έντονο είναι το πρόβλημα και στην Ποσειδωνία Σύρου, στην οποία, για εντελώς αδικαιολόγητο λόγο αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων 
Οι φόροι που θα αλλάξουν από τη νέα χρονιά είναι:
1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή. Από το φόρο αυτό απαλλάσσεται η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας:
– έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από άγαμο
– έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από έγγαμους που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνονται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.
2. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
3. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
4. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
5. Ο φόρος διανομής ακινήτων.
6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.