Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Πρόσφατες Ειδήσεις

/latest

Χρήστος Πολατσίδης: Οι δήθεν παροχές της κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας αντί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προσφέρει σε αυ...

Διαβάστε επίσης


Ο κ. Τσίπρας αντί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προσφέρει σε αυτούς ως ενέχυρο τα χρήματα που πήρε από τους πολίτες. 

Ήδη από το 2015, η κυβέρνηση με την αποτυχημένη διαπραγματευτική της τακτική, οδήγησε στην αποτροπή της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση, χρέωσε την οικονομία με 200 δισ. ευρώ και έφερε το τρίτο επαχθές μνημόνιο με τα νοσηρά παρεπόμενά του. 

Η αρνητική πραγματικότητα στην οικονομία αναδεικνύεται μέσα από μετρήσιμα στοιχεία. 

Οι απλήρωτοι φόροι παρουσίασαν αύξηση 2 δισ. ευρώ μόνο κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019. 

1,2 εκ. πολίτες βρίσκονται υπό το καθεστώς αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης. 

Η ανάπτυξη παραπαίει. Το 2018 έκλεισε κάτω από το 2%, μολονότι υπήρχε η δυνατότητα το ΑΕΠ να αυξάνεται με διπλάσιους ρυθμούς. 

Οι επενδύσεις παρουσίασαν μείωση 12% κατά το 2018, καθιστώντας τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών έωλες. 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έμπλεος πανικού, άρχισε τον προεκλογικό του αγώνα με ψηφοθηρικές εξαγγελίες. Όμως δεν μπορεί να λησμονηθεί ότι πήρε 10, για να επιστρέψει μόλις 1,καθώς μέσω της εξοντωτικής υπερφορολόγησης αφαιρέθηκαν από τους πολίτες 13 δισ. ευρώ από το 2016 μέχρι το 2018. 

Οι μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση είναι άνω των 5 δισ. ευρώ μόνο από την αύξηση της εισφοράς υγείας και την αυξημένη επιβάρυνσή τους στα φάρμακα. Ταυτόχρονα έκοψε κύριες και επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου καθώς και το ΕΚΑΣ από τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ εκκρεμεί η απονομή συντάξεων σε 200.000 συνταξιούχους . Κατόπιν τούτων τους επιστρέφει 800 εκ. ευρώ, ως δήθεν 13η σύνταξη. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για την ψηφισμένη από τον ίδιο μείωση του αφορολόγητου την 01/01/2020 που αφορά βεβαίως και τους συνταξιούχους. 

Επιμένει να παρουσιάζει ως «παροχή» την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, μόνο που όταν ανέλαβε την εξουσία, ήταν μόλις 9% στα νησιά μας και ο ίδιος ήταν αυτός που επέβαλλε την αύξηση στο 24%, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις, στους καταναλωτές και στον τουρισμό. 

Η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και ειδικότερα αφού τα χρέη των πολιτών στην ΔΕΗ υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 3 δισ. ευρώ και οι ζημιές της επιχείρησης ανέρχονται στα 900εκ. ευρώ. Η ίδια καθυστέρηση ισχύει και ως προς την ρύθμιση των 120 δόσεων , καθώς αφορά μόνο λίγους και δεν δίνει τις απαραίτητες λύσεις. Αυτή η αποσπασματική ρύθμιση έρχεται αφού πρώτα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 55 δισ. ευρώ επί των ημερών του κ. Τσίπρα. 

Η κυβέρνηση υιοθετώντας την πολιτική επίτευξης υπερπλεονασμάτων, εξολόθρευσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαλκίδευσε κάθε προοπτική ανάπτυξης και προκάλεσε διάλυση του κοινωνικού κράτους. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που προσφάτως κατετέθη στις Βρυξέλλες, προβλέπεται μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία επιπλέον κατά 2 δισ. ευρώ. 

Η μόνη λύση για την προσέλκυση επενδύσεων και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αποτελεί η ουσιαστική αλλαγή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση. 

Ο κ. Τσίπρας απέτυχε οικτρά στον τομέα της οικονομίας. Εξακολουθεί να βαδίζει στον ίδιο δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά. Κάθε μέρα παραμονής του στην εξουσία μεγενθύνει την υφιστάμενη ζημιά. Η καταδίκη του από τον ελληνικό λαό είναι πια θέμα χρόνου. Για την ακρίβεια μόλις δεκαέξι ημερών. 

Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα Αλλαγής για την Ελλάδα. 

Συγχρόνως συνιστά ένα όχι στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει τις εκλογές σε εσωτερικό δημοψήφισμα για να μην φανεί η ταύτισή του με τις συντηρητικές πολιτικές της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Από την άλλη, συνιστά ένα όχι στην απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αποτελέσουν οι ευρωεκλογές εφαλτήριο παραμονής του στην εξουσία για λίγους μήνες ακόμα. 

* Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 2013 εκλέχθηκε Γραμματέας της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τήνου και το 2016 Γραμματέας της Ν.Ο. ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων. Το Μάιο του 2018 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Γραμματέας της Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής στις Κυκλάδες. Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του 2019 θα είναι υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με το Κίνημα Αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια