Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Breaking News:

/Επικαιρότητα

Το «μονοπάτι» που άνοιξε δρόμους

Το   Tinos Food Paths   έχει πλέον καθιερώσει την Τήνο ως βασικό προορισμό στον γαστρονομικό χάρτη. Το νησί της Τήνου βρίσκεται σε μικ...

Διαβάστε επίσης
Το Tinos Food Paths έχει πλέον καθιερώσει την Τήνο ως βασικό προορισμό στον γαστρονομικό χάρτη.
Το νησί της Τήνου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας και με τα υπερσύγχρονα ταχύπλοα σκάφη που έχουν δρομολογηθεί η  μετάβαση μπορεί να γίνει σε δύο ώρες, ενώ με τα συμβατικά χρειάζονται τρεις ή τρεισήμισι.

Η Τήνος αναδεικνύεται σε ιδιαίτερο προορισμό και δεν συγκρίνεται με τα νησιά που στοχεύουν στον μαζικό τουρισμό. Οι αριθμοί των αφίξεων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και πάλι όμως υπολείπονται σημαντικά αντίστοιχων νησιών του Αιγαίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί το νησί για πολλά χρόνια δεν είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουριστών. Η εκκλησία, ο Δεκαπενταύγουστος και οτιδήποτε κινείται γύρω από την Παναγία της Τήνου λειτουργούσε με έναν τρόπο κλειστό, που δεν έβαζε το νησί στη λίστα των προορισμών.
Και τώρα τι άλλαξε;
Πρώτα ήρθαν άνθρωποι (Έλληνες και ξένοι επισκέπτες) με ανοιχτές σκέψεις, ανακάλυψαν τις φυσικές ομορφιές, τις παραλίες και τα χωριά. Τις γεύσεις, τους ανθρώπους και τη φιλοξενία. Αυτοί με τη σειρά τους έφεραν κι άλλους, άρχισαν να στήνονται υποδομές για διαμονή, εστίαση και διασκέδαση και σιγά-σιγά η εικόνα άλλαξε και φτάσαμε στο σήμερα.
Ή μάλλον στο 2014.
Αυτή η χρονιά είναι ένα ορόσημο για την τουριστική πορεία της Τήνου. Το καλοκαίρι οργανώνεται το πρώτο Tinos Food Paths. Ένα φεστιβάλ γαστρονομίας που ξεκίνησε σαν ιδέα των επιχειρηματιών που ασχολούνται με την εστίαση για να προβληθεί ο διατροφικός πλούτος του νησιού, αλλά και για να περάσουν όλες οι γαστρονομικές συνήθειες των Τηνιακών στον κόσμο. Από τότε έως σήμερα, και μετά από πέντε πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις, η Τήνος πατάει γερά στον χάρτη με τους γαστρονομικούς προορισμούς.

«Στους μύλους. Στην Καλλονή. Ο μαγικός κύκλος της Ζωής»

Το φετινό Tinos Food Paths, πιο ώριμο από ποτέ, εστίασε στα λιγότερο προβεβλημένα μέρη του νησιού. Με επίκεντρο την Καλλονή και τον Καρκάδο, χαράχθηκαν μονοπάτια στους αγρούς, στήθηκαν γεύματα σε ρεματιές και πλατείες.
Από την παλιά ψαραγορά στη χώρα μέχρι τα χωριά του Πύργου στο πιο βόρειο άκρο του νησιού απλώθηκαν 2 χιλιόμετρα κλωστής που δημιούργησαν μία πορεία, ένα οδοιπορικό. Οι επισκέπτες ακολουθώντας την κόκκινη κλωστή, έπιασαν το νήμα και το παραμύθι ξετυλίχθηκε μπροστά τους.
Στους μύλους, στα αλώνια, στις κατοικές, στους στάβλους, στα σπίτια… Ο κύκλος της Ζωής περιλάμβανε μια αναπαράσταση της ζωής των ανθρώπων του νησιού στη διάρκεια των χρόνων.
Η πορεία προς τον αγρό, η πρόχειρη διαμονή την περίοδο του θέρους, οι διατροφικές συνήθειες. Αυτά που πέρασαν από στόμα σε στόμα, από γενιά και γενιά και τεκμηριώθηκαν μέσα από την αναζήτηση, έφτασαν σε εμάς όχι μόνο μέσα από την περιγραφή και την αφήγηση αλλά ως κομμάτια μιας εμπειρίας. Γιατί αυτό είναι το Tinos Food Paths. Μια βιωματική εμπειρία!
Μας υποδέχθηκαν στους Μύλους, μας κέρασαν και μας εξιστόρησαν τους μύθους. Δημιούργησαν τις εικόνες. Έστησαν τα σκιάχτρα στα χωράφια, φτιαγμένα από τα παιδιά, που έπλασαν ένα θεατρικό σκηνικό. Στα λαγκάδια ακούσαμε τις ιστορίες των αγγελούδων. Ο μύθος των ξωτικών του χωριού. Ξόρκια, πνεύματα, βωμολοχίες. Σε όλη την πορεία είχαμε την ευκαιρία να γευόμαστε τα πιο απλά φαγητά που έχει φανταστεί ο άνθρωπος, φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά. Λαχανικά με ρακί και ζεστό ζυμωτό ψωμί από τον ξυλόφουρνο μας οδηγούν στην πλατεία της Καλλονής. Μια μικρή στάση και το πέρασμα στον Καρκάδο.
Καταλήξαμε σε ένα μαγευτικό δείπνο δίπλα στο ποτάμι με στρωμένο τραπέζι, ένα μενού φτιαγμένο από τους καλύτερους μαγείρους του νησιού κατάλληλο για χoρτοφάγους και service πέντε αστέρων. Δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες, που μας ακολουθούσαν ακούραστα όλη την ημέρα, ήταν εκεί για να μας σερβίρουν με επαγγελματισμό και φιλικότητα.
Προσφέρουν τα πιάτα με το φαγητό σαν να σου παρουσιάζουν ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Η αγκινάρα, η κάπαρη και η φάβα δημιουργούν συνθέσεις και γεύσεις που σου μένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια