Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Πρόσφατες Ειδήσεις

/latest

Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικοθρησκευτικής Πανηγύρεως 15ης Αυγούστου 2019

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.) ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ 15 ης...

Διαβάστε επίσης
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ
(Ν.Π.Δ.Δ.)
ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


«ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ»


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ 15ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

ΚΙ  ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΥ Κ/Δ «ΕΛΛΗ»


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εορτασμού Εθνικοθρησκευτικής Πανηγύρεως 15ης Αυγούστου 2019

ΤΡΙΤΗ 13η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019


Ώρα 6:30μ.μ.    Τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού & Ιεράς Παρακλήσεως στον αύλειο χώρο του Ιερού
Ιδρύματος κατ’ εκκλησιαστικό τοπικό έθος.

ΤΕΤΑΡΤΗ 14η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019


Ώρα 7:00 μ.μ.    Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο Κ/Δ ″ΕΛΛΗ″ από τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Τήνου και τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Ώρα 8:00 μ.μ.    Τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ Δωροθέου Β΄.
Ώρα 11:00 μ.μ.    Τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως.

ΠΕΜΠΤΗ 15η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019


Ώρα 2:30 π.μ.    Τέλεση Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.
Ώρα 7:00 π.μ.    Γενική χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία. Παιάνιση Εωθινού από τις Φιλαρμονικές του Π.Ν. και του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. εις τας οδούς της πόλης.
Ώρα 7:00 π.μ.    Τέλεση Όρθρου Ιεράς Πανηγύρεως.
Ώρα 8:30 π.μ.    Τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ Δωροθέου Β΄.
Ώρα 9:30 π.μ.    Ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του Κ/Δ "ΕΛΛΗ" από τον Εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως και τη Στρατιωτική ηγεσία. Τιμητικοί κανονιοβολισμοί από το "ΚΑΝΟΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ".
Ώρα 10:30 π.μ.    Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης με πλήρη εκκλησιαστική τάξη, δέηση από της εξέδρας της πλατείας Παντανάσσης κι εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεο Β΄.
Ώρα 12:00 μ.μ.    Δοχή στην αίθουσα υποδοχής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου από τη Διοικούσα Επιτροπή.
Ώρα 8:30 μ.μ.    Παιάνιση εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

………………………..

      Στις ως άνω εκδηλώσεις θα παραστούν προσκληθέντες από τη Διοικούσα Επιτροπή, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κι Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και της Στρατιωτικής Ηγεσίας.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ


Την 15η Αυγούστου εορτάζεται στην Τήνο η Κοίμηση της Θεοτόκου και φέτος συμπληρώνονται 76 χρόνια από τον τορπιλισμό του ευδρόμου «ΕΛΛΗ».
Η Πανήγυρη έχει καθιερωθεί με το από 1.12.1836  Β.Δ.
Το στρατιωτικό μέρος των τελετών είναι υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, που αποστέλλει πολεμικό Πλοίο, Άγημα, Μπάντα για απόδοση τιμών, Τελετάρχη κι επιμελείται της εκδόσεως του προγράμματος της τελετής.
Όπως είναι γνωστό τη 15η Αυγούστου 1940, υποβρύχιο που εκτελούσε εντολές της τότε φασιστικής Ιταλικής κυβέρνησης καταβύθισε το καταδρομικό του Ελληνικού στόλου «ΕΛΛΗ», που ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου για απόδοση τιμών κατά την εορτή της Παναγίας.   
Η ενέργεια αυτή που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση πριν από τον πόλεμο που ακολούθησε, θεωρήθηκε ότι έγινε σκόπιμα στην Τήνο δεδομένου ότι ο Ναός της Ευαγγελιστρίας υπήρξε πάντοτε Κέντρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας από την εποχή ακόμα του αγώνα για την Ανεξαρτησία. Λίγους μήνες αργότερα, ο Στρατός μας οδηγείται στη Νίκη επί του Ιταλικού φασισμού πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Λαός και Στρατός πίστευαν ακράδαντα ότι η Παναγία της Τήνου ήταν η Υπέρμαχος Στρατηγός σ’ αυτόν τον Αγώνα.
Τη 15η Αυγούστου 1951, την ίδια μέρα και ώρα της καταβυθίσεως της «ΕΛΛΗΣ» στο ίδιο σημείο έξω από το λιμάνι της Τήνου, έγινε ο Αγιασμός και η μετονομασία του ιταλικού θωρηκτού «Κόμης Ευγένιος της Σαβοΐας» σε «ΕΛΛΗ», με την παρουσία της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Κάθε χρόνο ο Αρχηγός του Στόλου καταθέτει στεφάνι στο Μαυσωλείο της «ΕΛΛΗΣ», που βρίσκεται πλάι στον Ναό της Ευρέσεως και κάτω από τον Ναό της Ευαγγελιστρίας. Τη 15η Αυγούστου και πριν από τη λιτανεία, ο εκπρόσωπος της Πολιτείας μεταβαίνει με πολεμικό πλοίο στον υγρό τάφο του Κ/Δ «ΕΛΛΗ» μαζί με τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και ρίπτουν στεφάνους.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ και το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ αποτελούν σημείο αναφοράς για τον νεώτερο Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Η Εύρεση της Αγίας Εικόνας τον Ιανουάριο του 1823, στην κρίσιμη στιγμή της κορύφωσης του αγώνα του Έθνους για την Ανεξαρτησία, θεωρήθηκε από το επαναστατημένο Γένος των Ελλήνων ως η αποκάλυψη της Θείας συγκατάβασης για την απελευθέρωσή του. Όλοι οι επώνυμοι ηγέτες της Επανάστασης του 1821 θεώρησαν χρέος τους να προσέλθουν στην Τήνο και να προσκυνήσουν την Ευαγγελίστρια. Μεταξύ των επωνύμων προσκυνητών περιλαμβάνονται και οι Κολοκοτρώνης, Κανάρης, Μιαούλης, Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης, Νικηταράς και άλλοι. 
Η ίδρυση και η πορεία του Πανελληνίου αυτού Ιδρύματος συμπίπτει με την ιστορική διαδρομή του νεώτερου Ελληνικού Κράτους, την πορεία του οποίου παρακολουθεί και συνδράμει αποφασιστικά. Ήδη από την εποχή του αγώνα της Ανεξαρτησίας, το Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας περιθάλπει τους χιλιάδες πρόσφυγες, που κατά καιρούς κατέφυγαν στην Τήνο από τη Μοσχόνησο, τις Κυδωνίες, την Κάσο, τα Ψαρά, τη Χίο, την Κάρυστο και την Κρήτη. Αργότερα συνέβαλε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενίσχυσε πολλές φορές τον Εθνικό Στόλο, ώστε το Ίδρυμα να ανακηρυχθεί και Ευεργέτης αυτού. Συνέβαλε οικονομικά σ’ όλες τις επιστρατεύσεις του 19ου αιώνα, ενίσχυσε το μικρό τότε Ελληνικό Κράτος για αντιμετώπιση λοιμών, σεισμών, πλημμυρών, πρόσφερε οικόπεδα σε πρόσφυγες, ενίσχυσε την Αεροπορία και τον Δεκέμβριο του 1940, αφιέρωσε όλα τα αναθήματα και τιμαλφή της Αγίας Εικόνας και του Ναού υπέρ του Εθνικού μας αγώνα.
Το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας συστήθηκε τυπικά και ουσιαστικά τον Ιανουάριο του 1825 με τη δημοσίευση της Διαθήκης των Κτητόρων του Ιερού Ναού και Ιδρυτών του Προσκυνήματος. Οι Κτήτορες είναι και οι πρώτοι Επίτροποι του Ναού. Αυτοί αξιώθηκαν να 
ανεύρουν την Αγία Εικόνα και να ανεγείρουν τον Ιερό Ναό και το μεγαλύτερο μέρος του Συγκροτήματος που τον περιβάλλει. Αυτοί συνέστησαν με την παραπάνω διαθήκη το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας, θέτοντας ως πρώτους στόχους την Παιδεία και τη φιλανθρωπία και θέσπισαν τους πρώτους κανόνες διοικήσεώς του. Η Πολιτεία ήδη από το 1835 χαρακτηρίζει με πράξη της το Ιερό αυτό Ίδρυμα ως «Προσκύνημα των απανταχού Ορθοδόξων» και το διακρίνει σαφώς από τους λοιπούς Ναούς και Μονές. Με το από 7/4/1851 Β.Δ., το Ιερό Ίδρυμα διακρίνεται σαφέστατα μεταξύ όλων των Ιερών Καθιδρυμάτων της Επικράτειας και επιβεβαιώνεται η αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος αυτού.
Ο χαρακτήρας αυτός του προσκυνήματος γίνεται αποδεκτός μέχρι σήμερα με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας του 1967.    

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ


Η Διοίκηση και η Λειτουργία του Ιδρύματος διέπεται σήμερα από τον Ν. 349/76 και τροποποιήθηκε με το Ν. 2740/99 «Περί διοικήσεως του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου».
Η διοίκηση διεξάγεται πάντοτε μέσα στα πλαίσια που καθορίζει η Διαθήκη των Κτητόρων. Σήμερα το Ίδρυμα έχει τη μορφή του ΝΠΔΔ και είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.  
Με τον παραπάνω Νόμο έχει επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η αυτοτέλεια του Ιδρύματος, η οποία γίνεται αποδεκτή και από την Εκκλησία της Ελλάδος. Η αυτοτέλεια αυτή στηρίζεται επίσης σε δεκάδες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Ιερό Ίδρυμα διοικείται από δεκαμελή Διοικούσα Επιτροπή. Τα εννέα μέλη της Επιτροπής αυτής εκλέγονται κάθε τρία χρόνια από ειδικό εκλεκτορικό σώμα, που αποτελείται από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης του νησιού της Τήνου και από τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου «Αδελφότης των εν Αθήναις Τηνίων». Το δέκατο μέλος της Επιτροπής είναι ο επιχώριος Μητροπολίτης και ο κατά νόμο Πρόεδρος. Ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας εκλέγονται από την Επιτροπή κατά τη συγκρότησή της σε σώμα. Τα αιρετά Μέλη της Επιτροπής είναι απαραιτήτως Τήνιοι πολίτες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το αξίωμα του Επιτρόπου είναι τιμητικό και άμισθο.
Η Διαχείριση του Ιερού Ιδρύματος διεξάγεται υποχρεωτικά σύμφωνα με τους κανόνες του Δημόσιου Λογιστικού. Όλες του οι δαπάνες ελέγχονται προληπτικά και κατασταλτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για κάθε δαπάνη εκδίδεται χρηματικό ένταλμα, το οποίο δεν εκτελείται αν δε θεωρηθεί προηγουμένως από τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 Ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός των εσόδων και των δαπανών εγκρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι υπάλληλοι του Ιδρύματος, κληρικοί και λαϊκοί, αμείβονται από το δικό του ταμείο. 
Τα έσοδα του Ιερού Ιδρύματος προέρχονται από εισφορές των προσκυνητών, από δικαιώματα Ιεροπραξιών, από κληροδοτήματα και από ενοίκια ακινήτων. Η καταμέτρηση των χρημάτων γίνεται με εθελοντική  παρουσία Τηνίων πολιτών μετά από πρόσκληση της Διοικ. Επιτροπής.
Κάθε χρόνο κατά την ημέρα του εορτασμού της Ευρέσεως της Αγίας Εικόνας (30 Ιανουαρίου) ανακοινώνεται εντός του Ναού της Ευαγγελιστρίας από τον Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ο αναλυτικός απολογισμός του Ιερού Ιδρύματος του προηγουμένου έτους. Επίσης ο αναλυτικός απολογισμός μοιράζεται υπό μορφή  εντύπου φυλλαδίου την ίδια μέρα.

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ


Πρώτος και βασικός στόχος του Ιερού Ιδρύματος υπήρξε, ανέκαθεν, η πνευματική και φιλανθρωπική διακονία του λαού του Θεού.
Ο Ναός της Ευαγγελιστρίας λειτουργεί αδιαλείπτως από την εποχή της Ευρέσεως (1823) μέχρι σήμερα. Με τάξη και κατάνυξη τελούνται καθημερινά όλες οι ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου οι ακολουθίες παίρνουν χαρακτήρα έντονα Θεομητορικό με τις ακολουθίες των παρακλητικών Κανόνων που τελούνται με κάθε εκκλησιαστική τάξη. Επίσης λειτουργούν συνεχώς κατά την περίοδο του καλοκαιριού τρία Εξομολογητήρια και τρία Βαπτιστήρια, όπου τελούνται τα αντίστοιχα μυστήρια.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 


Παραπάνω αναφερθήκαμε στη συμβολή του Ιδρύματος σε όλες τις μεγάλες Εθνικές προσπάθειες, ώστε να το χαρακτηρίζει ο νομοθέτης όχι μονάχα ως “Πανορθόδοξη έπαλξη παγκόσμιας ακτινοβολίας” αλλά και ως “πολύμορφο Οργανισμό Ευαγούς Εθνικού Καθιδρύματος” (Ν. 349/76).

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Ενισχύονται Ιεροί Ναοί της Ελλάδας και του εξωτερικού, Ορθόδοξες Εκκλησίες του εξωτερικού, η Εξωτερική Ιεραποστολή, Κατηχητικά Σχολεία καθώς και Θεολογικά Συνέδρια.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Ο Ναός της Ευαγγελίστριας μετατράπηκε σε Ίδρυμα το 1825 ακριβώς για να μπορεί να συντηρεί τα πρώτα Ελληνικά Σχολεία, που λειτούργησαν στο Ελληνικό έδαφος την εποχή της Επαναστάσεως εδώ στην Τήνο, εκπαίδευσαν πολλά παιδιά προσφύγων αδελφών μας, που είχαν καταφύγει στο νησί της Μεγαλόχαρης.
Τα περισσότερα διδακτήρια του νησιού έχουν ανεγερθεί από το Ίδρυμα. Από το 1957 συντηρεί τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου, στο χωριό Πύργος της Τήνου, η οποία ανέδειξε μερικούς από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες Καλλιτέχνες. Χορηγεί υποτροφίες σε σπουδαστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
Ίδρυσε και συντηρούσε το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τήνου μέχρι το 2010 οπότε και καταργήθηκε. Εντός του συγκροτήματος λειτουργούν εργαστήριο Αγιογραφίας και Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.
Συντηρεί Βιβλιοθήκη με περισσότερους από 10.000 τόμους. 
Ενισχύει κάθε έτος οικονομικά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Διοργανώνει από κοινού με πανεπιστημιακές σχολές και άλλους φορείς εκπαιδευτικές ημερίδες εντός και εκτός Τήνου.
Χορηγεί βραβεία κάθε χρόνο στους αριστούχους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Τήνου και υποτροφίες σε εκατοντάδες φοιτητές που κατάγονται από την Τήνο.
Η στήριξη του Ιερού Ιδρύματος στην εκπαίδευση συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα με ετήσιες χρηματικές ή σε είδος χορηγίες σε όλα τα σχολεία του νησιού κι επειδή ο αυξανόμενος πληθυσμός του νησιού δημιούργησε και αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες, το Ιερό Ίδρυμα συνέβαλε στην επίλυση του προβλήματος με τη δωρεάν παραχώρηση κατάλληλου κτηρίου και χρηματική επιχορήγηση για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, ώστε να δημιουργηθεί το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο και το Γ΄ Νηπιαγωγείο Τήνου στη θέση "Πασσακρωτήρι" της πόλεως Τήνου.
Η Διοικούσα το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) Επιτροπή προκηρύσσει κάθε χρόνο και οργανώνει μαθητικό προαιρετικό Διαγωνισμό με θέματα που 
έχουν σχέση με την Εύρεση της Αγίας Εικόνας, ο οποίος απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑ.Λ. Τήνου.
Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου από την Εύρεση της σεπτής εικόνας της Μεγαλόχαρης το 1823 μέχρι σήμερα, εκτός από τη γενική πολύπλευρη και πολυσχιδή λειτουργική, κηρυκτική, ποιμαντική, φιλανθρωπική και κοινωνική του προσφορά, αναδεικνύεται ο μεγάλος προστάτης και συμπαραστάτης της Παιδείας, των Γραμμάτων και των Τεχνών, γεγονός που προσήμανε και σφράγισε η θεία βουλή με την ημερομηνία ορόσημο της Εύρεσης της Αγίας Εικόνας (30 Ιανουαρίου, μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας).
Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται με τη βράβευση των καλύτερων γραπτών από την εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης το εσπέρας της 30ης Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της ανά την πόλη της Τήνου παραδοσιακής Λαμπαδηφορίας (Φαναράκια), όπου και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα κι απονέμονται τα χρηματικά βραβεία.
Τέλος, προβλέπεται η εκτύπωση σε ενιαίο τόμο όλων των γραπτών εργασιών που θα βραβεύονται κάθε χρόνο και ο οποίος θα εκτυπωθεί & διανεμηθεί το 2023, στην επέτειο εορτασμού των 200 χρόνων από το μεγάλο γεγονός της Ευρέσεως της Αγίας Εικόνας.

Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Εδώ και πολλές δεκαετίες το Ίδρυμα συντηρεί πρότυπο Γηροκομείο στην Τήνο με την ονομασία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Μεγαλόχαρη Τήνου». Παρέχει βοηθήματα σε απόρους, ασθενείς και ανίκανους για εργασία. Κατά την άσκηση της Φιλανθρωπίας το Ιερό Ίδρυμα ενισχύει όλους τους αναξιοπαθούντες και δεν κάνει διάκριση, ιδιαίτερα στο νησί της Τήνου, μεταξύ των Ορθοδόξων και των συμπατριωτών μας που ακολουθούν το Δυτικό Χριστιανικό Δόγμα.

Η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Το Ιερό Ίδρυμα επιχορηγεί το Δήμο της Τήνου με το 10% των εσόδων του για έργα υποδομής. Επίσης ενισχύει οικονομικά και τους διαφόρους Συλλόγους και Σωματεία του νησιού. 
Η Τήνος οφείλει στο Ιερό Ίδρυμα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το λιμάνι (αρχές του προηγούμενου αιώνα), τον εξηλεκτρισμό, την ύδρευση, τα Σχολικά Διδακτήρια και άλλα. 

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


Στο χώρο του Συγκροτήματος του Ιερού Ιδρύματος λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες τα παρακάτω Μουσεία:
  1. Σκευοφυλάκειο με αντικείμενα Θείας Λατρείας μεγάλης ιστορικής αξίας. 
  1. Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών με έργα των μεγαλυτέρων Ελλήνων Καλλιτεχνών (Γύζης, Χαλεπάς, Λύτρας, Φιλιππότης και άλλοι). Οι περισσότεροι σπούδασαν με υποτροφίες του Ιδρύματος και έχουν δωρίσει έργα τους στο Ίδρυμα. 
  1. Πινακοθήκη με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.
  1. Έκθεση Εικόνων και Κειμηλίων με εικόνες και εικονοστάσια του 17ου και 18ου αιώνα, που αποδεικνύουν την πλούσια και παλαιά Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση του νησιού 
που αντιστάθηκε επί αιώνες στα σχέδια και τις επιδιώξεις των διαφόρων κατακτητών της Τήνου (Φράγκων, Ενετών, Τούρκων και άλλων). 
  1. Μουσείο Αντωνίου Σώχου που περιλαμβάνει έργα του διακεκριμένου Τηνίου καλλιτέχνη. 
Τέλος η μεγάλη σύγχρονη προσφορά του Ιδρύματος στον πολιτισμό της πατρίδα μας είναι η μετασκευή του Πολυμερείου Μελάθρου επί της παραλιακής οδού της Τήνου σε πρότυπο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο με την ονομασία Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, με απώτερο σκοπό την προαγωγή και προβολή του Ελληνικού πολιτισμού και του ορθοδόξου Θεολογικού προβληματισμού. 
Η λειτουργία του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ εγκαινιάσθηκε με την Έκθεση των έργων του μεγάλου Τήνιου δημιουργού & ζωγράφου του 19ου αιώνα Νικολάου Γύζη το Σεπτέμβριο του 2001, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του. Στους χώρους του Ι.ΤΗ.Π. διοργανώνονται όλο το χρόνο συνέδρια και εκθέσεις. Από τον Ιούλιο 2005 λειτουργεί η μόνιμη έκθεση έργων του μεγάλου Τήνιου Γλύπτη ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ.
Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, συνεχίζοντας την παράδοση των δώδεκα τελευταίων ετών, παρουσιάζει στο μέγαρό του εικαστικές εκθέσεις και πολιτιστικές προτάσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Τήνος, 13-08-2019

Για τη Διοικούσα Επιτροπή του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
Ο Πρόεδρος
Ο Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου
κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

Δεν υπάρχουν σχόλια