Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Πρόσφατες Ειδήσεις

/latest

Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής στον Πύργο της Τήνου

Με επιτυχία διεξήχθη για ακόμη μια χρονιά, το Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής στον Πύργο της Τήνου, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως και τις 16 Σ...

Διαβάστε επίσης


Με επιτυχία διεξήχθη για ακόμη μια χρονιά, το Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής στον Πύργο της Τήνου, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου 2019. Σε αυτό πήραν μέρος 14 σπουδαστές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρώμης (Accademia di Belle Arti di Roma). Οι σπουδαστές, φιλοξενήθηκαν στα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής του Πύργου και με τη βοήθεια των Τήνιων μαρμαρογλυπτών φιλοτέχνησαν τα έργα τους.


Η Ομάδα του εργαστηρίου μας, με τους καθηγητές και τους σπουδαστές

Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής – Τα προηγούμενα χρόνια

Το Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής, πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στον Πύργο της Τήνου και είναι μία πρωτοβουλία της καθηγήτριας γλυπτικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρώμης κ. Alessandra Porfidia. Η κυρία Porfidia, επισκέφθηκε πρώτη φορά το νησί μας με τους σπουδαστές της, το Σεπτέμβριο του 2013, όταν ακόμα ήταν καθηγήτρια γλυπτικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Τότε πραγματοποιήθηκε το πρώτο Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής, στα εργαστήρια των καλλιτεχνών του Πύργου.
Μετά από μία παύση λίγων ετών, το 2017, επισκέφθηκε και πάλι τον Πύργο με 6 σπουδαστές, με σκοπό να καθιερώσει αυτήν την προσπάθεια. Τον Σεπτέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε μία σύμπραξη μεταξύ των Ακαδημιών Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και της Ρώμης. Η κ. Alessandra Porfidia, σε συνεργασία με την καθηγήτρια γλυπτικής της Ακαδημίας της Ρώμης κ. Patrizia Bisonni, ήρθαν στον τόπο μας με μία ομάδα 16 σπουδαστών από τις δύο Ακαδημίες.

Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής – Σεπτέμβριος 2019

Για τρίτη συνεχή χρονιά και τέταρτη συνολικά, πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής στον Πύργο της Τήνου. Τα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής του χωριού, φιλοξένησαν από τις 9 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, τις καθηγήτριες γλυπτικής κ. Alessandra Porfidia και κ. Patrizia Bisonni, τον καθηγητή ιστορίας της τέχνης κ. Ivo Bomba και 14 σπουδαστές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρώμης.

Φέτος, το Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Mediterranean European Development of Art and Research Travelling, χρηματοδοτείται από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και υποστηρίζεται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Η αρχή έγινε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, με την καθιερωμένη πλέον επίσκεψη καθηγητών και σπουδαστών στο εργαστήριό μας. Ο μαρμαρογλύπτης Γιάννης Χονδρογιάννης, έκανε μία εισαγωγή στη μαρμαρογλυπτική, παρουσιάζοντας τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες. Ακόμα, έδειξε τον τρόπο με τον οποίο σμιλεύεται το μάρμαρο, αλλά και τον παλαιότερο τρόπο κατεργασίας του.
Ο μαρμαρογλύπτης Γιάννης Χονδρογιάννης, εξηγεί στους σπουδαστές ορισμένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν για το μάρμαρο
Ο μαρμαρογλύπτης Γιάννης Χονδρογιάννης, δείχνει τον παραδοσιακό τρόπο κατεργασίας του μαρμάρου
Στη συνέχεια, οι σπουδαστές περπάτησαν στα γραφικά σημεία του νησιού, ώστε να αντλήσουν έμπνευση για τα έργα που πρόκειται να δημιουργήσουν. Την επόμενη μέρα εγκαταστάθηκαν στα υπόλοιπα εργαστήρια του Πύργου και ξεκίνησαν να δουλεύουν. Στο εργαστήριό μας, φιλοξενήθηκαν οι 9 από τους 14 σπουδαστές, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση των μαρμαρογλυπτών Αντώνη και Γιάννη Χονδρογιάννη και τις συμβουλές των καθηγητών τους, φιλοτέχνησαν τα έργα τους, αποκομίζοντας ταυτόχρονα σημαντικές εμπειρίες. Αρχικά έκαναν σκαριφήματα (σχέδια), στη συνέχεια μετέφεραν τη σκέψη τους σε πηλό και τέλος στο μάρμαρο. Επί μία εβδομάδα εργάστηκαν σκληρά, προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους και να φτάσουν στην ολοκλήρωση των γλυπτών τους.
Ο μαρμαρογλύπτης Αντώνης Χονδρογιάννης, βοηθάει τη σπουδάστρια στην εκτέλεση του έργου


Οι σπουδαστές δημιουργούν τα γλυπτά τους


Οι σπουδαστές δημιουργούν τα γλυπτά τους


Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής – Ολοκλήρωση

Το Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της Έκθεσης Γλυπτικής «Telos – del Sentire / Τέλος – On feeling», που έλαβαν χώρα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π), στον Πύργο της Τήνου.

Οι καθηγητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Ρώμης, με τον προϊστάμενο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων

την Έκθεση Γλυπτικής παρευρέθηκαν οι καθηγητές της Ακαδημίας, οι σπουδαστές, οι μαρμαρογλύπτες Αντώνης Χονδρογιάννης, Γιάννης Χονδρογιάννης, Πέτρος Μαρμαρινός, Μάκης Τριγώνης που φιλοξένησαν τους σπουδαστές στα εργαστήριά τους, καθώς και κόσμος της Τήνου, που έσπευσε να θαυμάσει τα έργα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επισημάνθηκε η σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης, η οποία συνιστά απόδειξη πως η πολιτιστική κληρονομιά της Τήνου αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Επιπλέον, η κ. Porfidia ευχαρίστησε τους μαρμαρογλύπτες, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρουν στους σπουδαστές την πρώτη ύλη, τα εργαλεία και το χρόνο τους και τόνισε πως χωρίς τη συμμετοχή τους, το Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Μετά το πέρας των εγκαινίων, καθηγητές και σπουδαστές, παρέθεσαν γεύμα στους μαρμαρογλύπτες, για να τους ευχαριστήσουν για τη φιλοξενία. Η Έκθεση Γλυπτικής των σπουδαστών, θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Η ομάδα μας με τους σπουδαστές, στα εγκαίνια της Έκθεσης Γλυπτικής


Ευχαριστούμε πολύ την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, και ιδιαίτερα την καθηγήτρια γλυπτικής κ. Alessandra Porfidia για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο εργαστήριό μας. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που συνεργαζόμαστε μαζί της και αισθανόμαστε υπερήφανοι που είμαστε αρωγοί αυτής της προσπάθειας. Χαιρόμαστε πολύ που το Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής έχει καθιερωθεί στον Πύργο της Τήνου, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μαρμάρου παγκοσμίως.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Σεμινάριο Μαρμαρογλυπτικής, καθώς και από την Έκθεση Γλυπτικής των σπουδαστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια