Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Breaking News:

/Επικαιρότητα

Η απάντηση της Νατάσας Δεληγιάννη στο δελτίο τύπου του Εμπορ/κου και Βιοτεχνικού Συλλόγου

Με αφορμή το   πρόσφατο δημοσίευμα του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου   με τίτλο «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΞΟY: ΣΥΜΒΟΥ...

Διαβάστε επίσης


Με αφορμή το  πρόσφατο δημοσίευμα του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου  με τίτλο «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΞΟY: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ» θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:
Καταρχάς θέλω να ευχηθώ στα μέλη και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, υγεία και δύναμη για εκείνους και τις οικογένειές τους και καλή συνεργασία, μέσα από ένα άλλο πόστο βέβαια από πλευράς μου, αλλά με γνώμονα πάντα το καλό του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Επί του  θέματος τώρα.
Έχω πει πάρα πολλές φορές, πρώτα από όλα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας και στη συνέχεια ως ασχολούμενη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι στη ζωή μας δεν είναι εύκολες όλες οι αποφάσεις.

Κάποιες έχουν ψυχικό αλλά και πολιτικό κόστος, πλην όμως ανεξάρτητα από το  όποιο κόστος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  και τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να τηρήσουμε το νόμο, όσο «άδικος» και αν  φαίνεται για κάποιους.
Είχα την τύχη ή την ατυχία, αλλά πρωτίστως το καθήκον, να είμαι εισηγήτρια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου στο θέμα για την άδεια του «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» στην Τήνο. Επειδή ακριβώς η απόφαση αυτή δεν ήταν «εύκολη» ζήτησα από το Προεδρείο του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου  να βρεθούμε το πρωί της συνεδρίασης για να τους εξηγήσω ότι έπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος που προέβλεπε την παραχώρηση της άδειας  και ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή, αφού η αντίθετη απόφαση θα  ακυρωνόταν από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, γεγονός το οποίο τελικά και έγινε.

Ο ρόλος μας ήταν άχαρος, ίσως για κάποιους, ήμασταν αντίθετοι στις μικρές επιχειρήσεις ή και σε συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών.

Όμως η θέση μου, μου επέβαλε να λειτουργήσω σύννομα και να προστατεύσω τους συναδέλφους μου και τις υπηρεσίες του Δήμου.

Μπορεί λοιπόν  το Δημοτικό Συμβούλιο της Νάξου να βροντοφώναξε  όχι στη λειτουργία LIDL στη Νάξο, πλην όμως υπήρξε  «Πράσινο» φως από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ  για τη λειτουργία LIDL στη Νάξο.


Μετά από την ειδική διοικητική προσφυγή της εταιρείας «LIDL ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.». κατά της απόφασης (85/2019) του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που ομόφωνα απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για κατασκευή και λειτουργία υπεραγοράς τροφίμων LIDL, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Α.Δ.Α.) με απόφασητης έκανε δεκτή την προσφυγή και ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανάβοντας το «πράσινο» φως για τη δημιουργία και λειτουργία του LIDL στη Νάξο.

Να  πούμε εδώ ότι στη Νάξο τα μεγέθη είναι τεράστια και ότι το νέο κατάστημα που σχεδιάζει να λειτουργήσει η LIDL στη Νάξο θα οικοδομηθεί στη θέση Άγιος Ιωάννης, περιοχή Κωστέρα στην επαρχιακή οδό Νάξου – Χαλκείου (πρώην Mεταφορική ΑΡΙΑΔΝΗ express).

Το οικόπεδο είναι 12 στρέμματα και το κατάστημα θα έχει συνολικά εμβαδόν 2.471,04 τ.μ. (1.482,36 τ.μ. χώρος πώλησης, 175,65 τ.μ. χώρος προσωπικού, 665,95 τ.μ. εμβαδόν αποθήκης και 147,08 τ.μ. χώρος υπογείων).

Μεταξύ άλλων, στους λόγους που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απέρριψε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και έκανε δεκτή την προσφυγή της LIDL ΕΛΛΑΣ είναι:
«Επειδή, η προσφεύγουσα  στην υπό κρίση προσφυγή της προβάλει ως πρώτο λόγο ότι η προσβαλλομένη απόφαση του Δήμου είναι ακυρωτέα ως εκδοθείσα κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 10 του ν. 2323/95(ΦΕΚ 145 Α’), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του ν. 3377/05 (ΦΕΚ 202 Α’) και το άρθρο 3 της υπ’ αριθ. Κ1-164/11 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 272 Β’), ισχυριζόμενη ότι, εφόσον, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο σχετικός φάκελος είναι πλήρης, η δημοτική αρχή υποχρεούται στην έκδοση θετικής απόφασης.

Επειδή, όπως αποδεικνύεται από τα περιελθόντα στοιχεία φακέλου, η προσφεύγουσα υπέβαλε την υπ’ αρ. καταθ. 4709/18-03-2019 αίτηση χορήγησης άδειας ίδρυσης καταστήματος «Επιχείρηση λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών-Υπεραγορά Τροφίμων» συνολικού εμβαδού 2.471,04 τ.μ. και τα οποία αφορούν χώρους πώλησης, προσωπικού, αποθήκης και υπογείου, σε ακίνητο έκτασης 12.114,36 τ.μ. που βρίσκεται στην θέση «Άγιος Ιωάννης ή Κωστέρα», επί της επαρχιακής οδού Νάξου-Χαλεκίου και αγροτικών οδών του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Το αρμόδιο Γραφείο Καταστημάτων του Δήμου, διαβίβασε, με το υπ’ αριθ. 4709/5235/27-03-2019 έγγραφό του, τον φάκελο στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη της σχετικής απόφασης χωρίς επισήμανση ελλείψεων στα δικαιολογητικά, τα οποία αναφέρονται συνοπτικά και στο σκεπτικό της προσβαλλομένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, λοιπόν, όφειλε, κατά δεσμία αρμοδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2323/1995, όπως τροποποιήθηκε με τις όμοιες του άρθρου 10 του ν. 3377/2005, της υπ’ αριθ. Κ1-164/2011 Κ.Υ.Α. και των Συνταγματικών επιταγών, να ελέγξει αν η ανωτέρω αίτηση της προσφεύγουσας συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των αντικειμενικών προϋποθέσεων, όπως περιγράφηκαν ανωτέρω, και, σε περίπτωση μη συνδρομής των προϋποθέσεων να απορρίψει την χορήγηση της άδειας με αιτιολογημένη απόφασή του. Αντ’ αυτού, το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, με την προσβαλλομένη απόφασή του, απέρριψε το αίτημα της προσφεύγουσας, χωρίς καμία αναφορά σε ελλείψεις των δικαιολογητικών που τέθηκαν υπόψη του, προβάλλοντας ως αιτίες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου, την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υπ’ αριθ. 2620/2015 απόφαση ΔΕφ. Πειραιώς, η οποία αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρθρου 10 του ν. 2323/1995. όπως τροποποιήθηκαν από τις όμοιες του άρθρου 10 του ν. 3377/2005, χωρίς αναφορά στην έλλειψη εκείνων των ελλείψεων στα δικαιολογητικά που καθιστούν την υπ’ αριθ. καταθ. 4709/2019 αίτηση της προσφεύγουσας ακυρωτέα.

Κατόπιν των ανωτέρω, για άλλη μια φορά, και αυτή η απόφαση της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ δικαιώνει τις επιλογές του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου που ενήργησε σύννομα.

Να επαναλάβω λοιπόν, για ακόμη μια φορά, ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου δεν είχαμε καμία  άλλη επιλογή από το νόμο παρά μόνο να χορηγήσουμε την άδεια ίδρυσης  στο κατάστημα  «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»

Αυτά για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων και παρερμηνειών από κάποιους.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.


Με εκτίμηση

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ – ΑΣΠΡΟΥ
ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΠΡΕΟΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια