Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Πρόσφατες Ειδήσεις

/latest

Εταιρεία Τηνιακών Μελετών: Απολογισμός διημερίδας

Τήνος, 15.10.19 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΞΥΛΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Από τις 4 έως 6 Οκ...

Διαβάστε επίσης

Τήνος, 15.10.19
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ :
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΞΥΛΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Από τις 4 έως 6 Οκτωβρίου 2019, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική διημερίδα που συνδιοργάνωσε η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών και ο Δήμος Τήνου, με θέμα την παραδοσιακή ξυλοναυπηγική και τα ξύλινα σκαριά του νησιού, με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Το Πρόγραμμα των εργασιών της διημερίδας ήταν το εξής:
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ειδική συμπυκνωμένη παρουσίαση των βασικών σημείων των θεματικών διημερίδας για τους μαθητές των Λυκείων της Τήνου. Το μέλος της Ε.ΤΗ.ΜΕ., κ. Βαγγέλης Κουμαριανός, ανέλαβε να «μυήσει» τους μαθητές στην τέχνη της ξυλοναυπηγικής.

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Τήνου ο κ. Μανώλης Σώχος, Αντιδήμαρχος Τήνου και εντεταλμένος για θέματα πολιτισμού, εκ μέρους του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού που φιλοξένησε ευγενικά την εκδήλωση, ο κ. Νικόλαος Διαμαντάκης, Αντιπρόεδρος του Ι.ΤΗ.Π. και το μέλος της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών κ. Βαγγέλης Κουμαριανός, ο οποίος είχε την ιδέα και το συντονισμό της υλοποίησης της εν λόγω διημερίδας, ενώ ο πρόεδρος της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών κ. Ιωάννης Γκερέκος εκφώνησε την εισαγωγική ομιλία των εργασιών, παρουσιάζοντας τη σύνδεση της ξυλοναυπηγικής με την Τήνο.
Εν συνεχεία, κατά τις κυρίως εργασίες της διημερίδας, που χωρίστηκαν σε δύο μέρη, παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες θεματικές από τους προσκεκλημένους ομιλητές. Κατά το πρώτο μέρος, ο κ. Γιάννης Νάκας, αρχαιολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ενάλια Αρχαιολογία και υπ. Δρ. επί των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων παρουσίασε αναλυτική εισήγηση για την ναυτιλία και ναυπηγική ανά τους αιώνες, πραγματοποιώντας ιστορική αναδρομή που εκκινούσε από την προϊστορική εποχή μέχρι τα μεσαιωνικά χρόνια. Ακολούθως, ο κ. Μάκης Μαυρίκος, ξυλοναυπηγός από τη Σύρο, γόνος της μεγάλης συριανής οικογένειας ξυλοναυπηγών και συνεχιστής της ξυλοναυπηγικής παράδοσης, με τη συνδρομή του κ. Μανώλης Ζώρζου, και οι δύο εκπρόσωποι του χώρου με μακρά εμπειρία στη ναυπήγηση ξύλινων σκαριών, παρουσίασαν διαδραστικά την πρόσφατη ιστορία της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής του τόπου μας, εξηγώντας τη διαδικασία και μεθόδους σχεδιασμού και ναυπήγησης των ξύλινων σκαφών των νεώτερων χρόνων, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και τα είδη σκαριών, αναδεικνύοντας την ιστορία και διαχρονική εξέλιξη της ναυτιλίας και της ναυπηγικής στους ταρσανάδες. Η παραπάνω ιστορική αναδρομή, συνοδευμένη με λεπτομερείς παρουσιάσεις, βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης μιας τέχνης που ταυτίζεται με την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου. Μεταξύ των ως άνω ομιλιών, ο κ. Αλέκος Φλωράκης ανέγνωσε ποιήματά του με θέμα τη θάλασσα.
Κατά το δεύτερο μέρος, οι κ.κ. Νάκας και Μαυρίκος παρουσίασαν το θέμα των ιστίων και των αρματωσιών των ξύλινων σκαφών, παραθέτοντας τη σχετική τυπολογία και την διαχρονική τους εξέλιξη. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα διαδραστική συζήτηση στην οποία συμμετείχε και το κοινό, γύρω από την επικρατούσα σήμερα κατάσταση στον χώρο της ξυλοναυπηγικής και στο μέλλον των ξύλινων σκαφών. Τέλος, η τελευταία ενότητα της διημερίδας ήταν αφιερωμένη στον ναυτομοντελισμό. Εδώ, τον λόγο πήραν οι μοντελιστές, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, κ. Γιώργος Μπουζούνης, Μοντελιστής και απόφοιτος της ΑΣΚΤ Αθήνας και ο κ. Denis Gaille, Μοντελιστής Ναυπηγείου, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτομοντελιστών, οι οποίοι, παρουσίασαν τις τεχνικές και μεθόδους κατασκευής μοντέλων, επισήμαναν τον σημαντικό ρόλο των μοντελιστών στη διάσωση σπάνιων και μοναδικών σκαριών, μέσω της δημιουργίας πιστών αντιγράφων τους υπό κλίμακα. Οι παρουσιάσεις, οι οποίες συνόδευαν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών, μετέφεραν νοερά το κοινό στον «μικρόκοσμο» του ναυτομοντελισμού. Πριν το πέρας των εργασιών πραγματοποιήθηκε παρέμβαση και χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Τήνο κ. Ιωάννη Σιώτο, καθώς και από τον κ. Στέλιο Βελαλόπουλο, ο οποίος είναι ναυτικός και εμπειρικός ξυλοναυπηγός της Τήνου.
Ο συντονισμός των εργασιών και της συζήτησης που έλαβε χώρα το Σαββάτο 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Θεόδωρο Χίου, δικηγόρο και Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας, στον προθάλαμο του Ι.ΤΗ.Π., υπήρχε έκθεση με ακριβή, υπό κλίμακα ομοιώματα παραδοσιακών σκαφών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες και συμμετέχοντες της διημερίδας να αποκτήσουν εικόνα των σκαφών αυτών. Η έκθεση των ξύλινων μοντέλων παρέμεινε ανοικτή στο κοινό και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Συνολικά, επρόκειτο για μια καθόλα εποικοδομητική επιστημονική συνάντηση, η οποία είχε ως στόχο να παρουσιάσει στους συντοπίτες μας και όχι μόνο, γνωστές και άγνωστες πτυχές της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής και να αναδείξει τον ρόλο και την προσφορά της στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Τήνου, αλλά και γενικότερα των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της χώρας μας. Επώνυμοι και ανώνυμοι πρωταγωνιστές των καρνάγιων και των ταρσανάδων, ξυλοναυπηγοί, καραβομαραγκοί, καραβοκύρηδες, καπεταναίοι και πληρώματα συνθέτουν τα κομμάτια μιας τέχνης που χάνεται, πιεζόμενη τόσο από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στο κλάδο της ναυπηγικής όσο και από την έλλειψη κρατικού ενδιαφέροντος για τη διάσωσή της. Πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών, κ. Ιωάννης Γκερέκος στο χαιρετισμό του, το οποίο επιβάλλεται να προβάλουμε αλλά και να προστατεύσουμε. Μάλιστα, το 2013 εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ελλάδος.
Eυχαριστούμε τους υποστηρικτές και χορηγούς της εκδήλωσης και ειδικότερα:
• Τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου για τη συνδιοργάνωση και την υποστήριξη
• Το ΔΣ, τη διεύθυνση και το προσωπικό του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για τη φιλοξενία
• Την ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΟΥ ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (ιδιοκτησίας κ. Αθανασίου Μαρτίνου)
• Τους αδελφούς κκ. Ιάκωβο και Λάζαρο Ρήγο
• Την ακτοπλοϊκή εταιρεία FAST FERRIES και ιδιαίτερα το κεντρικό μας πρακτορείο, AEOLOS TRAVEL (ιδιοκτησίας Ν. Παπακωνσταντίνου)
• Την ακτοπλοϊκή εταιρεία BLUESTAR FERRIES και ιδιαίτερα τον κεντρικό της πράκτορα, Γ. Μαλλιάρη.
• Τον χορηγό επικοινωνίας μας, το περιοδικό «ΤΟ ΚΥΜΑ» (εκδότης: Δ. Καραΐσκος)
H διοργάνωση της ανωτέρω διημερίδας εντάσσεται στις δράσεις της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών, η οποία, ως επιστημονικό σωματείο του νησιού, έχει σκοπό την έρευνα μελέτη, προβολή και προστασία, μεταξύ άλλων, του κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Τήνου.
Στις επικείμενες δράσεις της Εταιρείας εντάσσεται η προγραμματισμένη προσεχής έκδοση του 7ου τόμου του επιστημονικού περιοδικού «ΤΗΝΙΑΚΑ» και η διενέργεια σειράς επιστημονικών ομιλιών με θέμα την Τήνο, για τις οποίες θα ακολουθήσει χωριστή ανακοίνωση.
Το Δ.Σ. της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών

Δεν υπάρχουν σχόλια