Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

//

Πρόσφατες Ειδήσεις

/latest

Το ένα τρίτο των τουριστικών μονάδων θα παραμείνουν κλειστές

Τουλάχιστον το 75% αναμένεται να αγγίξουν οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το εξωτερικό τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, σύμφωνα ...

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον το 75% αναμένεται να αγγίξουν οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το εξωτερικό τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία ξένων τουρ οπερέιτορ με τα ελληνικά τουριστικά γραφεία. Έτσι, λοιπόν, ύστερα και από αυτές τις εξελίξεις, παράγοντες από τον χώρο εκτιμούν πως, με τα σημερινά δεδομένα, ένα ποσοστό μονάδων που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30% δεν θα καταφέρει να ανοίξει φέτος, είτε λόγω πιθανών υγειονομικών περιορισμών είτε επειδή η λειτουργία τους θα αποδειχθεί ασύμφορη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, με παρουσία σε διάφορους προορισμούς ανά τη χώρα, έχουν επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια για το πόσες από τις μονάδες που αριθμούν θα θέσουν φέτος σε λειτουργία, για πόσο διάστημα και υπό ποιες προϋποθέσεις από πλευράς πληροτήτων.
Μάλιστα έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων λέει ότι το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας θα οδηγηθούν σε πιθανή ή πολύ πιθανή χρεοκοπία. Όσο για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 51,8%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πλειονότητα των ξενοδόχων πιστεύει ότι θα υποστεί πτώση τζίρου άνω του 56%. Η συνολική χρηματική απώλεια για το 2020 εκτιμάται σε 4,46 δισ. ευρώ και άμεσα κινδυνεύουν 45.142 θέσεις εργασίας.

Ως πρώτο μέτρο ενίσχυσης για τους ξενοδόχους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δυνατότητα αποζημίωσης των ακυρώσεων με την έκδοση δεκαοκτάμηνου voucher (κουπόνια). Πρόκειται για μια «ανάσα» που θα επιτρέπει, αντί για επιστροφή χρημάτων, οι ξενοδόχοι να δίνουν ισόποσο voucher σε όσους ακυρώνουν προπληρωμένες κρατήσεις. Οι συγκεκριμένοι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια αργότερα σε άλλο ταξίδι, ακόμα και με άλλο προορισμό.

Οι περισσότεροι θεωρούν τη φετινή σεζόν χαμένη ή ευελπιστούν να κινηθούν ομαλά έστω και για δυο μήνες, ώστε οι πληγές που θα κουβαλούν την επόμενη χρονιά να είναι λιγότερες.
Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι περιμένουν ακόμη τα πρωτόκολλα υγείας που θα συστήσουν οι υγειονομικές αρχές για τους νέους κανόνες λειτουργίας, με τήρηση αποστάσεων σε χώρους υποδοχής, εστίασης και παραλίες.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) τονίζει ότι είναι κρίσιμο οι όροι να είναι κοινοί τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού. Όμως η μέχρι τώρα κατακερματισμένη αντίδραση της Ευρώπης έναντι της πανδημίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η στάση αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με πιο χαρακτηριστική και πρόσφατη αυτή της Γαλλίας, που προτρέπει τους πολίτες της να κάνουν διακοπές εντός συνόρων, αλλά και της Αυστρίας, η οποία προτείνει να συνάψουν οι χώρες διμερείς κρατικές συμφωνίες για να ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα, δείχνει ότι θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός στο επίπεδο του τουρισμού.

Τρίμηνη περίοδος

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας στο υπουργείο Τουρισμού διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις για την επανεκκίνηση θα ληφθούν σε πλήρη συντονισμό και καθ’ υπόδειξιν ειδικών και της ομάδας του Σωτήρη Τσιόδρα. Το πιθανότερο είναι η επαναλειτουργία να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας από τα δωδεκάμηνης λειτουργίας, και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν τα εποχικής στα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια